JOHN BAUER - HOMAGE AV HELLE BANG

EN HYLLNING TILL
ÄLSKADE JOHN BAUER

EN VÄRLD AV MAGI & MYSTIK

I naturen finns både himmel och jord, energi och harmoni. Det är här vår nutida konstnär hittar sitt kall för att skapa en förtrollande homage i brons – en hyllning till konsten, naturen och John Bauers magiska värld. I ett av John Bauers brev till sin stora kärlek och kurskamrat Ester Ellqvist finner vi dessa rader:

”Där solen i kvällningen gått ned är himlen gul, gul som gul av metall mot all den blåa snön. Där himlen är klar och hård och skarp. Så kommer alla stjärnor – först i det blå zenit och slutligen blixtrar hela stora höga hvalfvet.”

Nu lanseras John Bauer collection by Helle Bang - Edition 36 i bordsstorlek, en exklusiv edition av 11 st bronsskulpturer skapade som en hommage till den svenska konstnären och illustratören John Bauer. Den danska konstnären Helle Bang har inspirerats av de sagor som John Bauer gjort så berömda och med egna händer varsamt formgivit dessa smakfulla figurer. Bauer själv blev tragiskt nog bara 36 år gammal men lyckades trots den korta tiden på jorden forma bilden av hur vi ser på de klassiska sagorna. En bildvärld som lever vidare över hundra år senare, mer eftertraktade än någonsin. Det är ett sant privilegium att presentera delar ur hans magiska livsgärning i denna samling av 11 st bronsskulpturer i limiterad upplaga 36. Träd in bland tomtar och troll i den djupa, mosstungt sagolika trollskogen och utforska de vackra verken.

Galleri Melefors tillsammans med konstnären Helle Bang donerar 1000 kr per såld skulptur ur Bauer Collection Edition 36 till förmån för Lisa Bauer & The Bauer Quartet och deras arbete med att tonsätta John Bauers konstverk i musik och sång. Vid samtliga sålda verk i editionen om 11 st olika verk uppgår stipendiet till totalt 396 000 kr.

EN HOMAGE I BRONS

Den folkkäre John Bauer blev endast 36 år gammal men lyckades trots detta forma urbilden av de svenska folksagorna. Nu lanserar vi John Bauer Edition 36, en exklusiv edition av bronsskulpturer skapade som en hommage till den svenska konstnären och sagoillustratören. Upplev de berömda illustrationerna ta form framför dig med dina egna händer. Låt dina fingertoppar följa vecken i trollfamiljens kappor, den klippiga marken eller älgen Skutts magnifika horn i enorm detaljrikedom.

STIPENDIE ÅT THE BAUER QUARTET

Galleri Melefors tillsammans med konstnären Helle Bang donerar 1000 kr per såld skulptur ur Bauer Collection Edition 36 till förmån för Lisa Bauer & The Bauer Quartet och deras arbete med att tonsätta John Bauers konstverk i musik och sång. Vid samtliga sålda verk i editionen om 11 st olika verk uppgår stipendiet till totalt 396 000 kr.

HELLE BANG

Helle Bang har haft separat- och samlingsutställningar över hela Norden och även fått se sina statyer och målningar pryda universitet, kyrkor och tingshus. Sedan tidig barndom har hon inspirerats av naturens mysterium. Det var fascinationen över naturens skönhet som fick henne att skapa en hyllning till John Bauer.

Helle Bangs kunnige samarbetspartner i skapandet av bronsskulpturerna är gjutaren Christian Simmelsgaard. Utbildad i Jönköping har återseendet med John Bauer Collection varit en dröm som slår in.

UTFORSKA HELLES KOLLEKTION

UTFORSKA SAGORNA OCH VERKEN

POJKEN OCH TROLLEN ELLER ÄVENTYRET

LÄS MER

GULDNYCKLARNA

LÄS MER

SAGAN OM ÄLGTJUREN SKUTT OCH LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

LÄS MER

POJKEN SOM ALDRIG VAR RÄDD

LÄS MER

GAMLA TROLLMOR VID BORDET MED PRINSESSAN

LÄS MER

MICKE JOHANSSON - EN TRIBUT I GLAS

LÄS MER

POJKEN OCH TROLLEN ELLER ÄVENTYRET

"TITTA PÅ DEM, SADE TROLLMOR. TITTA PÅ MINA SÖNER! VACKRARE TROLL FINNS INTE PÅ DENNA SIDAN MÅNEN"

Den vackra prinsessan sitter på en sten djupt inne i den mörka storskogen. Hon är omgiven av troll från de grå bergen som tagit henne till fånga. Trollmor är helt förtjust i att den vackra prinsessan ska gifta sig med en av hennes tre trollsöner. De försöker imponera på prinsessan med fina gåvor av silver, guld och ädelstenar. Men prinsessan är förtvivlad och vägrar leva resten av sitt liv instängd under marken. Under tiden är en ung man ute på jakt efter äventyr på sin väg genom skogen. Han har följt efter trollsönerna och lyckas rädda prinsessan från trollen med hjälp av en magisk formel han snappat upp på sin resa genom storskogen. En trollformel som endast en ung pojke som inte är rädd för troll eller mörker kan använda.

Ur Walter stenströms saga "Pojken och trollen eller äventyret" illustrerad av John Bauer 1915 har Helle Bang fångat den ikoniska scenen med trollmor och hennes tre söner trånande efter giftermål med den fagra prinsessan. Sagan slutar lyckligt med att pojken lyckas rädda henne med hjälp av en trollformel som blåser bort trollen.

De underbara verken erbjuds var och en för sig men även tillsammans. Hela den ikoniska scenen ur sagan kan bli din. Vid intresse av hela samlingen - gör en prisförfrågan och ta kontakt!

POJKEN OCH TROLLEN ELLER ÄVENTYRET

HELLE BANG - GAMLA TROLLMOR VID BORDET MED PRINSESSAN

”Varför kommer du inte med till mitt rum? Luften där är helt fantastisk! Fönstren har inte öppnats på tusen år. Där är fullt av silver, guld och ädelstenar som skiner och glittrar starkare än någon stjärna!”

Ur Walter Stenströms saga "Pojken och trollen eller äventyret" illustrerad av John Bauer 1915 har Helle Bang fångat den ikoniska scenen. Gamla trollmor försöker övertyga prinsessan om allt härligt med att vara ett troll så att prinsessan ska vilja gifta sig med en av hennes söner.

Storlek: 12 cm hög
Teknik: Massiv brons
Upplaga: 36
Pris: 39 000 kr

TILL VERKET

SAGAN OM ÄLGTJUREN SKUTT OCH LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

"HÅLL HÅRT I MINA HORN MED BÅDA HÄNDERNA SÅ FÅR DE INGEN MAKT ÖVER DIG"

I sagan ger sig den lilla prinsessan Tuvstarr ut på äventyr från slottet och det trygga men ack så tråkiga hovet. Hon vill vara fri att utforska och uppleva omvärlden. Till sin hjälp har hon älgen Skutt. Vis och erfaren försöker han varna prinsessan Tuvstarr att världen är stor, kall och ogästvänlig; att den djupa skogen är full av ondskefulla faror. Men trots Skutts råd tar de svekfulla älvorna Tuvstarrs krona och skogsrået hennes klänning. Till sist tappar hon sitt halsband med ett guldhjärta i den djupa mörka skogstjärnen och blir för evigt kvar vid dess strand. Älgen bönar och ber att Tuvstarr ska följa med honom hem, men hon sitter kvar där vid vattnet och söker sitt förlorade hjärta, evigt blickande ner i tjärnen.

Bilderna av John Bauer publicerades med ”Sagan om älgtjuren Skutt och den lilla prinsessan Tuvstarr” av Helge Kjelli i bland tomtar och troll år 1907.

ÄLGEN SKUTT OCH DEN LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

”Där borta ser du älvorna. De verkar snälla och vänliga men lita aldrig på dem och akta dig för dem. Håll i mina horn hårt med båda händerna, prata inte med dem och låtsas att du inte ser dem så får de ingen makt över dig.”

Med inspiration från Helge Kjellins "Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr" med illustrationer av John Bauer. Älgen Skutt tar med prinsessan Tuvstarr på äventyr och försöker lära henne om världen.

Storlek: 17 cm hög
Teknik: Massiv brons
Upplaga: 36
Pris: 28 000 kr

TILL VERKET

PRINSESSAN TUVSTARR

Du ser henne ännu idag ibland. Den skira vita blomman växandes vid den mosstunga tjärnes strand djupt inne i storskogens hjärta. Prinessan Tuvstarr för evigt sökande efter sitt förlorade smycke. Hon sitter förtvivlad vid kanten av den mörka skogstjärnen. Älvorna har tagit hennes krona, skogsrået hennes klänning och till slut har hon tappat sitt halsband i vattnet. Vid skogstjärnens kant blev hon kvar än in i våra dagar. Du kan skymta hennes ande i blomman som fått hennes namn - Tuvstarr.

HELLE BANG - PRINSESSAN TUVSTARRR VID SKOGSTJÄRNEN

Storlek: 24 cm hög
Teknik: Massiv brons
Upplaga: 36
Pris: 21 000 kr

TILL VERKET

POJKEN SOM ALDRIG VAR RÄDD

"HÄR SKA DU FÅ EN BIT AV EN TROLLÖRT, SOM INGEN MER ÄN JAG KAN LETA RÄTT PÅ"

Sagan handlar om en pojke som ger sig ut i Hultaskogens djup för att leta rätt på torpets enda mjölkko som trollen tagit. Då pojken inte kan bli rädd är han godhjärtad och snäll mot alla världens väsen och ting. Varför skulle någon av dem då vilja pojken ont? Snart träffar pojken på Hultaskogens grönhåriga häxa, skogsrået, som fastnar dinglandes i sitt långa hår i en stor gran. Pojken hjälper henne ner och får som tack en bit trollört med vars hjälp pojken kan förstå och tala med skogens väsen. Snart har han med hjälp av sin vänlighet, och trollörten, vunnit över den fruktade bälghunden och skogens konung Nalle björn till sin sida. Med deras hjälp lyckas pojken befria familjens mjölkko Blomsterfina från trollens hemska håla.

"Pojken som aldrig var rädd" skrevs av Alfred Smedberg och publicerades med illustrationer av John Bauer år 1912 i magasinet Bland tomtar och troll.

POJKEN SOM ALDRIG VAR RÄDD

"Här ska du få en bit af en trollört, som (ingen) mer än jag kan leta rätt på" – Det tacksamma Skogsråets gåva till pojken som just hjälpt henne. Med hjälp av trollörten i sitt öra kan pojken förstå skogens djur.

Scenen ur Bauers illustration tolkad av Helle Bang i bronsskulptur.

Storlek: 20 cm hög
Teknik: Massiv brons
Upplaga: 36
Pris: 39 000 kr

TILL VERKET

GULDNYCKLARNA

LENA OCH RIDDAREN DANSAR

Den gamle kungen har dött och tiderna har förändrats nu när drottningen regerar ensam över kungadömmet. Herdinnan Lena vaktar drottningens får och har en änglalik sångröst. Hon får en guldnyckel av tre feer, en nyckel till drömmarnas paradis. Där träffar hon en stilig riddare hon dansar med varje natt. En riddare som finns på riktigt och uppvaktar drottningen. Lena förstår att det är samma man och försöker fånga hans uppmärksamhet. Men drottningen är grym och utsätter Lena för många plågor. Till slut ingriper de tre feerna och trollar bort den grymme drottningen så att Lena och riddaren får varandra och skapar sitt eget paradis med blommor och fåglar.

"Guldnycklarna" skrevs av W.E Björk och publicerades i "Bland tomtar och troll" med illustrationer av John Bauer år 1915.

PRINSESSAN OCH FÅGELN

Herdinnan Lena har i Helle Bangs tolkning fått sin riddare, blivit prinsessa och tillsammans skapat sitt eget drömska paradis med blommor och fåglar. Alla sagor förtjänar ett lyckligt slut.

Storlek: 14 cm hög
Teknik: Massiv brons
Upplaga: 36
Pris: 23 000 kr

TILL VERKET

HELLE BANG - JOHN BAUER EDITION 36

Nu lanseras John Bauer Collection i bordsstorlek, en exklusiv edition av bronsskulpturer skapade som en hommage till den svenska konstnären och sagoillustratören John Bauer. Den danska konstnären Helle Bang har inspirerats av de sagor som John Bauer gjort så berömda och med egna händer varsamt formgivit dessa smakfulla figurer. Bauer själv blev tragiskt nog bara 36 år gammal men lyckades trots den korta tiden på jorden forma bilden av hur vi ser på de klassiska sagorna. En bildvärld som lever vidare över hundra år senare. Det är ett sant privilegium att presentera delar ur hans magiska livsgärning i denna samling om 11 st bronsskulpturer i limiterad upplaga 36. Träd in bland tomtar och troll i den djupa, mosstungt sagolika trollskogen och utforska de vackra verken.

Galleri Melefors tillsammans med konstnären Helle Bang donerar 1000 kr per såld skulptur ur Bauer Collection Edition 36 till förmån för Lisa Bauer & The Bauer Quartet och deras arbete med att tonsätta John Bauers konstverk i musik och sång. Vid samtliga sålda verk i editionen om 11 st olika verk uppgår stipendiet till totalt 396 000 kr.

HELLE BANG - JOHN BAUER UNIKAT SERIE 8

I exklusivt och mäktigt installationsutförande lämnar Helle Bangs hyllningskollektion Unikat serie 8 ingen betraktare oberörd. Upplev skulpturerna komma till liv framför din ögon i enastående detaljrikedom. En hyllning värdig John Bauers monumentala gärning att forma vår kollektiva bild av de djupa skogarnas övernaturliga väsen och deras värld. Helle Bang - John Bauer Unikat Serie 8 visades för fösta gången på Antikmässan år 2022 och endast enstaka exemplar finns kvar tillgängliga.

MICKE JOHANSSON

MAGIKER MED GLASPIPAN

Micke Johansson blev glasmästare redan vid 24 års ålder och är idag berömd för sina oerhört avancerade konstverk i olika kombinationer av teknikerna graal, ariel och skulpterat glas. Tekniken dubbelariel har han utvecklat själv och är sannolikt ensam i världen om att kunna utföra.

Med inspiration från John Bauers sagovärld skapade Micke en exklusiv serie med tio glasmästerverk i Graarielteknik med matchande piedestal i massiv diabas. Serien premiärvisades under Antikmässan år 2022 till mycket stor uppskattning.
Foto: Hans Runesson

”Jag började i glasskolan direkt efter högstadiet. Planen var att lära mig gravyr, men det visade sig att jag var en naturbegåvning på glasblåseri. Redan efter några månader kom Orrefors och erbjöd mig fast anställning som 16-åring.” - Micke Johansson

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR? KONTAKTA OSS!