NATURENS MYSTISKA SKÖNHET

INSPIRERAR HELLES OCH MICKES SKAPANDE

I naturen finns både himmel och jord, energi och harmoni. I ett av John Bauers brev till sin stora kärlek och kurskamrat Ester Ellqvist finner vi dessa rader:

”- Där solen i kvällningen gått ned är himlen gul, gul som gul av metall mot all den blåa snön. Där himlen är klar och hård och skarp. Så kommer alla stjärnor – först i det blå zenit och slutligen blixtrar hela stora höga hvalfvet.”

Det är här våra nutida konstnärer hittar sitt kall för att skapa en förtrollande homage i brons och glas – en hyllning till konsten, naturen och John Bauers magiska värld.

BRONS OCH GLAS

EN HOMAGE I TRE DIMENSIONER

Upplev för första gången John Bauers mystiskt förtrollande miljöer och varelser resa sig från pappersarken till sin fulla prakt i brons och glas.

POJKEN OCH TROLLEN ELLER ÄVENTYRET

"TITTA PÅ DEM, SADE TROLLMOR. TITTA PÅ MINA SÖNER! VACKRARE TROLL FINNS INTE PÅ DENNA SIDAN MÅNEN"

Den vackra prinsessan sitter på en sten djupt inne i den mörka storskogen. Hon är omgiven av troll från de grå bergen som tagit henne till fånga. Trollmor är helt förtjust i att den vackra prinsessan ska gifta sig med en av hennes tre trollsöner. De försöker imponera på prinsessan med fina gåvor av silver, guld och ädelstenar. Men prinsessan är förtvivlad och vägrar leva resten av sitt liv instängd under marken. Under tiden är en ung man ute på jakt efter äventyr på sin väg genom skogen. Han har följt efter trollsönerna och lyckas rädda prinsessan från trollen med hjälp av en magisk formel han snappat upp på sin resa genom storskogen. En trollformel som endast en ung pojke som inte är rädd för troll eller mörker kan använda.

POJKEN OCH TROLLEN ELLER ÄVENTYRET

TROLLFAMILJEN MED PRINSESSAN OCH POJKEN

Prinsessan - Höjd 13 cm, Längd 8 cm och Bredd 7 cm.
Massiv brons, vikt 1 kg.

Pojken - Höjd 20 cm, Längd 8.5 cm, Bredd 7.5 cm.
Massiv brons, vikt 1 kg.

Trollmor - Höjd 19 cm, Längd 16 cm, Bredd 13 cm.
Massiv brons, vikt 4 kg.

Storebror - Höjd 29 cm, Längd 19 cm, Bredd 17 cm.
Massiv brons, vikt 18 kg.

Mellanbror - Höjd 22 cm, Längd 17 cm, Bredd 17 cm.
Massiv brons, vikt 8 kg.

Lillebror - Höjd 20 cm, Längd 12 cm, Bredd 12.5 cm
Massiv brons, vikt 5 kg

Upplaga: Limiterad samling i upplaga 8 där nr 1-6 erbjuds som komplett samling och ur nr 7-8 kan enskilda verk erbjudas.

Pris: Pris på förfrågan

TILL VERKET

POJKEN OCH TROLLEN ELLER ÄVENTYRET

HELLE BANG - GAMLA TROLLMOR VID BORDET MED PRINSESSAN

”Varför kommer du inte med till mitt rum? Luften där är helt fantastisk! Fönstren har inte öppnats på tusen år. Där är fullt av silver, guld och ädelstenar som skiner och glittrar starkare än någon stjärna!”

Ur Walter Stenströms saga "Pojken och trollen eller äventyret" illustrerad av John Bauer 1915 har Helle Bang fångat den ikoniska scenen. Gamla trollmor försöker övertyga prinsessan om allt härligt med att vara ett troll så att prinsessan ska vilja gifta sig med en av hennes söner.

Storlek: 17 cm hög, 40 cm lång och 20 cm bred
Teknik: Brons
Vikt: 11 kg
Upplaga: 8
Pris: Pris på förfrågan

TILL VERKET

SAGAN OM ÄLGTJUREN SKUTT OCH LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

"HÅLL HÅRT I MINA HORN MED BÅDA HÄNDERNA SÅ FÅR DE INGEN MAKT ÖVER DIG"

I sagan ger sig den lilla prinsessan Tuvstarr ut på äventyr från slottet och det trygga men ack så tråkiga hovet. Hon vill vara fri att utforska och uppleva omvärlden. Till sin hjälp har hon älgen Skutt. Vis och erfaren försöker han varna prinsessan Tuvstarr att världen är stor, kall och ogästvänlig; att den djupa skogen är full av ondskefulla faror. Men trots Skutts råd tar de svekfulla älvorna Tuvstarrs krona och skogsrået hennes klänning. Till sist tappar hon sitt halsband med ett guldhjärta i den djupa mörka skogstjärnen och blir för evigt kvar vid dess strand. Älgen bönar och ber att Tuvstarr ska följa med honom hem, men hon sitter kvar där vid vattnet och söker sitt förlorade hjärta, evigt blickande ner i tjärnen.

Bilderna av John Bauer publicerades med ”Sagan om älgtjuren Skutt och den lilla prinsessan Tuvstarr” av Helge Kjelli i bland tomtar och troll år 1907.

SAGAN OM ÄLGTJUREN SKUTT OCH LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

HELLE BANG - ÄLGEN SKUTT OCH DEN LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

”Där borta ser du älvorna. De verkar snälla och vänliga men lita aldrig på dem och akta dig för dem. Håll i mina horn hårt med båda händerna, prata inte med dem och låtsas att du inte ser dem så får de ingen makt över dig.”

Med inspiration från Helge Kjellins "Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr" med illustrationer av John Bauer. Älgen Skutt tar med prinsessan Tuvstarr på äventyr och försöker lära henne om världen.

Storlek: Höjd 26 cm, Längd 23 cm, Bredd 11 cm
Teknik: Massiv brons
Vikt: 6 kg
Upplaga: 8
Pris: Pris på förfrågan

TILL VERKET

PRINSESSAN TUVSTARR

Du ser henne ännu idag ibland. Den skira vita blomman växandes vid den mosstunga tjärnes strand djupt inne i storskogens hjärta. Prinessan Tuvstarr för evigt sökande efter sitt förlorade smycke.

SAGAN OM ÄLGTJUREN SKUTT OCH LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

HELLE BANG - PRINSESSAN TUVSTARRR VID SKOGSTJÄRNEN

Prinsessan Tuvstarr sitter förtvivlad vid kanten av den mörka skogstjärnen. Älvorna har tagit hennes krona, skogsrået hennes klänning och till slut har hon tappat sitt halsband i vattnet. Vid skogstjärnens kant blev hon kvar än in i våra dagar. Du kan skymta hennes ande i blomman som fått hennes namn - Tuvstarr.

Storlek: Höjd 40 cm, Djup 18 cm, Bredd 26 cm
Teknik: Brons
Upplaga: 8
Pris: Pris på förfrågan

TILL VERKET

POJKEN SOM ALDRIG VAR RÄDD

"HÄR SKA DU FÅ EN BIT AV EN TROLLÖRT, SOM INGEN MER ÄN JAG KAN LETA RÄTT PÅ"

Sagan handlar om en pojke som ger sig ut i Hultaskogens djup för att leta rätt på torpets enda mjölkko som trollen tagit. Då pojken inte kan bli rädd är han godhjärtad och snäll mot alla världens väsen och ting. Varför skulle någon av dem då vilja pojken ont? Snart träffar pojken på Hultaskogens grönhåriga häxa, skogsrået, som fastnar dinglandes i sitt långa hår i en stor gran. Pojken hjälper henne ner och får som tack en bit trollört med vars hjälp pojken kan förstå och tala med skogens väsen. Snart har han med hjälp av sin vänlighet, och trollörten, vunnit över den fruktade bälghunden och skogens konung Nalle björn till sin sida. Med deras hjälp lyckas pojken befria familjens mjölkko Blomsterfina från trollens hemska håla.

"Pojken som aldrig var rädd" skrevs av Alfred Smedberg och publicerades med illustrationer av John Bauer år 1912 i magasinet Bland tomtar och troll.

HELLE BANG - POJKEN SOM ALDRIG VAR RÄDD

"Här ska du få en bit af en trollört, som (ingen) mer än jag kan leta rätt på" – Det tacksamma Skogsråets gåva till pojken som just hjälpt henne. Med hjälp av trollörten i sitt öra kan pojken förstå skogens djur.

Scenen ur Bauers illustration tolkad av Helle Bang i bronsskulptur.

Storlek: Höjd 28 cm, Längd 31 cm, Bredd 18 cm
Vikt: 12 kg
Teknik: Brons
Upplaga: 8
Pris: Pris på förfrågan

TILL VERKET

HELLE BANG - PRINSESSAN OCH FÅGELN

Storlek: Höjd 21 cm, Längd 17 cm, Bredd 15 cm
Vikt: 5 kg
Teknik: Brons
Upplaga: 8
Pris: Pris på förfrågan

TILL VERKET

INTRESSERAD AV HELA KOLLEKTIONEN?

Helle Bangs Bauerhomage omfattar 11 st skulpturer. Är du intresserad av hela samlingen? Kontakta oss så ringer vi upp! Använd antingen formuläret här under eller maila till "kontakt@melefors.com".

MICKE JOHANSSON

MAGIKER MED GLASPIPAN

Micke Johansson blev glasmästare redan vid 24 års ålder och är idag berömd för sina oerhört avancerade konstverk i olika kombinationer av teknikerna graal, ariel och skulpterat glas. Tekniken dubbelariel har han utvecklat själv och är sannolikt ensam i världen om att kunna utföra. Foto: Hans Runesson

”Jag började i glasskolan direkt efter högstadiet. Planen var att lära mig gravyr, men det visade sig att jag var en naturbegåvning på glasblåseri. Redan efter några månader kom Orrefors och erbjöd mig fast anställning som 16-åring.” - Micke Johansson

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR? KONTAKTA OSS!