VÄLKOMMEN PÅ UTSTÄLLNING

ANGELICA WIIK

UTSTÄLLNINGEN "HÖSTBLOMMA" PÅGÅR
11 NOV - 26 NOV

Det är med stolthet vi på Galleri Melefors kan presentera och bjuda in till utställningen "Höstblomma" av Angelica Wiik. Med värme hälsar vi dig välkommen till en bubblande tillställning fylld med läckra förfriskningar och tilltugg. Det bjuds på två härliga mingeldagar i konstnärens närvaro:

FREDAG 11 NOV kl 16:00 - 20:00
LÖRDAG 12 NOV kl 11:00 - 15:00

DEN LEVANDE STADEN, KVINNLIG SENSUALISM & JAZZMUSIK

VÄLKOMMEN TILL UTSTÄLLNINGEN "HÖSTBLOMMA"

Som en av Sveries mest framstående nutida utställande konstnärer är Angelica Wiik älskad for sina färgrika och expressiva betraktelser ur stadens liv med människor, djur och musikaliska inslag. Motiven utstrålar en kvinnlig sensualism, sprakande lekfullhet och livsglädje.

“Måleriet har verkligen fått fart inför denna utställning. Den är som en tidsresa för mig genom det senaste årets liv och arbete. Kollektionen är en hyllning till höstens sprakande färger och vilan när det gamla ska täckas av snö. Som en höstblomma har måleriet blomstrat i full prakt”, säger Wiik om utställningen på Galleri Melefors. Här ovan visas målningen "Höst" som är en del i kollektionen.

ANGELICA WIIK

Angelica Wiik är född 1960 i Stockholm och växte upp i en konstnärsfamilj där mamma Margot Öjemark (keramiker & tecknare) var en viktig inspirationskälla. Att skapa var från tidig ålder naturligt och idag är Angelica Wiik en av Sveriges mest välkända nutida konstnärer. Hon har sedan debuten 1985 haft ett stort antal utställningar på både gallerier och mässor runtom i Sverige. Idag delar hon sin tid mellan ateljén i Hälsingland och en lägenhet i Stockholm. Angelica Wiik är älskad för sina färgstarka betraktelser ur stadens liv med människor, djur och musikaliska inslag med tyngdpunkt i jazzen. Motiven strålar av kvinnlig sensualism, sprakande lekfullhet och livsglädje. Fyllda av gömda detaljer bjuder dukarna in betraktaren till upptäcksfärd.

Kärleken till musiken är ett återkommande tema, särskilt jazzmusiken som löper som en röd tråd genom det romantiska måleriet. Angelica Wiiks bilder är som vackra drömmar, med musiker på taken och hundar i fönstren. Tillsammans bildar allt en koloristisk värld av förföriska bilder som ofta är lite småfräcka och fyller betraktaren med livsglädje.

“Jag lyssnar ofta på jazzmusik när jag arbetar och älskar att måla de kvinnligare instrumenten - saxofoner, cellon och fioler. Det är magiskt att måla deras mjuka rörelser.” - Angelica Wiik

INSPIRATION FRÅN TEATERN

“Att måla stora bilder är som att skapa en scen. Jag inspireras av teatern och dess magiska miljö med röda draperier och dammiga sammetsstolar. Det är som att träda in i en annan verklighet.” - Angelica Wiik

ATT RESA DJUPT IN I BILDERNA

“Jag vill att man ska kunna resa djupt in i mina bilder – titta länge, upptäcka alla de små detaljerna och uppleva en magisk värld”- Angelica Wiik

EN EGEN MYTOLOGISK VÄRLD

KÄRLEKEN TILL MÄNNISKORNA, STADEN & DJUREN

Motiven är som hämtade ur en helt egen mytologisk värld som genomsyrar hennes konstnärliga bildspråk. Angelica Wiik målar upp en romantisk och intensivt livsbejakande värld som man gärna återvänder till om, och om igen.

Genom Angelicas bilder lyser en uttalad feminism tillsammans med en djup kärlek till människor, stadslandskap och djur. I hennes familj ingår hundarna Otis, Aramis och Olga – en hittehund från Thessaloniki i Grekland som Angelica fick kontakt med via en djurrättsorganisation.

STADENS HUS BLIR EN ADVENTSKALENDER

“Jag älskar att titta på hus. När jag vandrar omkring i städer ser jag den ensamma gatumusikern i en gränd och husen blir som tittskåp eller adventskalendrar med luckor som jag vill öppna. Man undrar vad som försiggår på insidan.” - Angelica Wiik

ANGELICA WIIKS MÅLNINGAR

Angelicas målningar är fyllda av härliga detaljer hela vägen runt dukens kant. Hon skapar dem lager på lager, skikt för skikt, en färg i taget. När ljuset ligger på reflekteras strålarna i det infällda glittret och effekten förstärks av den karakteristiska glaskrossen hon fäster sist. Ett fantastiskt liv skänks åt målningens gestalter.

ANGELICA WIIKS LITOGRAFIER

Mästertryckaren Björn Lumphé (Lumphé Litografiska) trycker Angelica Wiiks litografier. Processen tar lång tid där konstnären och tryckaren tillsammans bygger upp konstverket en färg i taget tills bilden är färdig. Varje färg trycks för sig och skapar en djup och klar bild med upp emot 14 lager färg. Slutligen läggs ett härdat screentryck med metallglitter som finish. Att skapa en litografi är ett riktigt hantverk. Björn Lumphé har arbetat med tekniken i över 20 år tillsammans med Sveriges mest kända konstnärer som Madeleine Pyk, Ernst Billgren, Lennart Jirlow och Linn Fernström.

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR? HÖR AV DIG!

KOMMANDE EVENTS & UTSTÄLLNINGAR MED GALLERI MELEFORS

EMILIA & LENA LINDERHOLM

4-18 MAJ 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

TILL UTSTÄLLNINGEN

SOMMARSALONGEN 2024

25 APRIL - 15 JUNI 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

HELSINGBORGS KONST- & ANTIKMÄSSA

25-28 JULI 2024

HELSINGBORGS ARENA, HELSINGBORG