EMILIA LINDERHOLM | 4 - 18 MAJ

FÖRHANDSVISNING
FRE 3 MAJ KL 17-19:30

VERNISSAGEHELG:
LÖR 4 MAJ KL 11-15
SÖN 5 MAJ KL 11-15

BLI MEDLEM & OSA HÄR

EMILIA SJUNGER & BERÄTTAR:
FRE 3 MAJ ca 18:00
LÖR 4 MAJ ca 12:30

GALLERI MELEFORS
PLATENSGATAN 7, LINKÖPING


"FÄRGERNAS MUSIK"

Som vårens stora "Grand finale" på galleriet bjuder vi in dig att uppleva en sprakande utställning med Emilia Linderholm och hennes senaste målningar och glasverk som hon arbetat med senaste året. Utställningen gästas även av Emilias mor Lena Linderholm som visar ett antal av sina finaste originalverk. Detta blir en unik chans att uppleva Linderholms somriga kulörer i festlig stämning på galleriet innan sommarsäsongen tar vid.

Under vernissagehelgens fredag och lördag kommer Emilia tillsammans med konsertpianisten Jie Li att berätta om sitt skapande genom skön sång och vackra visor som knyter an till utställningens tematik.

Varmt välkommen in i Emilia Linderholms kreativa frihetssfär - en värld fylld med fantasi, drömmar och färgernas musik.

KONTAKTA OSS GÄRNA FÖR MER INFORMATION

KONTAKT@MELEFORS.COM
013 - 31 14 30

VERKEN SLÄPPS FRE 3/5 17:00

%-D %!D:Dag,Dagar; %H %!H:Timme,Timmar; %M %!M:Minut,Minuter; %S %!S:Sekund,Sekunder;

OM EMILIA LINDERHOLM

Emilia Linderholm bjuder betraktaren in i en värld av livfullt och sinnligt måleri. Inspirerad av operans och dansens värld gestaltar hon kvinnliga figurer i harmoniska färgspel. Uppvuxen i en konstnärsfamilj i Vaxholm fann hon tidigt hem i operamiljön och övergick senare till måleri med insikten att endast hon kunde gestalta med sitt unika uttryck. Emilia samarbetar även med de främsta glasblåsarna i Sverige för att skapa glaskonst som speglar hennes konstnärliga vision och livslust. Emilia är dotter till två folkkära konstnärer: konstnären Lena Linderholm och musikern Gösta Linderholm.

MOR & DOTTER PÅ RESA GENOM KONSTEN

Både Emilia och hennes mor Lena Linderholm är välkända för att de delar en passion för ljus och färgprakt. Mamma Lena Linderholm sade en gång att hon skulle vilja ”äta ljuset”. Gemensamt för både Emilia och Lena är att de alltid söker en motvikt mot det mörka.

Emilia är glad att få dela utställningen med sin egen mor som bär ett livslångt uppskattat konstnärskap. Lena Linderholms del av utställningen bär namnet ”Minnen från Provence” som hyllning till de franska färgerna och formerna. De båda inspireras av sina resor till medelhavet och de färger som lever där.

MUSIKALISKA FÄRGSKALOR

”Ofta låter jag operans längtan och dramatik inspirera mig och ta plats i mitt skapande. En och annan aria blir det i trädgårdslandet eller framför staffliet, då solen tittar fram över de röda knutarna. Min förhoppning är att jag kan förmedla en lustfylld och kreativ känsla genom rytmen som pulserar mellan färg och form. En känsla som skänker sprödhet och kraft, glädje och lugn. Penseldragen som får färgerna att vibrera.” - Emilia Linderholm

Inom musiken talar man ofta om ”kromatik”, ett ord som kommer från grekiskans ”chroma” som betyder just ”färg”. Titlar som förekommer i utställningen är bland annat ”La mer” och ”Clair de lune” som kommer från kompositioner av Claude Debussy. Emilia har lyssnat till dessa stycken när hon målat just dessa verk. Även ”Je Te Veux” av Eric Satie har gett inspiration till ett av verken. Se om du kan hitta fler musikaliska referenser!

I SAMKLANG MED DEN SMÅLÄNDSKA GLASKONSTEN

Konstglaset skapar Emilia tillsammans med de främsta glasblåsarna i Sverige, mitt glasriket i de småländska skogarna.

”För mig är mina skulpturer i glas en förlängning av mitt måleri. Som om en gestalt ur tavlan har vandrat ut ur bilden och hängt sin vackert drömmiga knallröda klänning på tork i solen.”

”I vår har jag utforskat skiftningar, genom färgernas musik och kromatik. I glasskulpturerna får kulörerna mötas i den transparenta rosa som skiftar mot det vita. Turkost och grönt slingrar sig samman och bildar ett böljande hav. I den solgula klänningen skönjs guldskimrande stigar och minner om känslan att vara uppklädd för fest. Det känns som jag tagit den lilla 10-åriga flickan som bor i mig i handen, och hon säger ’Kom! Vi går tillsammans in i framtiden!’. Man får både skapa, må bra och fantisera - även om man är vuxen! Livet ska vara lustfyllt att leva så ofta det bara går!”.

KONTAKTA OSS IDAG