VÄLKOMMEN PÅ UTSTÄLLNING

STEFAN KAVSJÖ

UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR I LINKÖPING 21 OKT - 5 NOV 2022

Med värme hälsar vi dig välkommen till en bubblande tillställning med läckra förfriskningar och tilltugg. Det bjuds på två härliga mingeldagar i konstnärens närvaro:

FREDAG 21 OKT kl: 16:00 - 20:00
LÖRDAG 22 OKT kl: 11:00 - 15:00

EN RESA GENOM INRE- & YTTRE LANDSKAP

STEFAN KAVSJÖ

I Kullavik strax söder om Göteborg bor Stefan Kavsjö och arbetar i sin ateljé. Här intill havet är det speciella ljuset en ständig följeslagare, vare sig det är en sensommarkväll eller en midvinterdag. Molnens jakt över himlen och det ständigt skiftande ljuset är för Stefan den absolut starkaste inspirationskällan. Tidigt utbildad på konstskola i Göteborg hade Stefan Kavsjö redan som 23-åring flera framgångsrika utställningar. Men livet tog en annan vändning och han tog ett långt uppehåll från målandet, även om skapandet alltid har följt Stefan i en eller annan form. Sedan ett par år tillbaka har han och måleriet återförenats med ny kraft. De levande inre- och yttre vidderna bär på en outsinlig källa till inspiration som Stefan Kavsjö tar med sig i penseldragen och de kontrastrika landskapen.

I FÖRÄNDRINGENS ÖGONBLICK

Stefan Kavsjö målar landskap i förändringens ögonblick. En abstrakt impressionism som framhäver känslan av ett naturligt landskap med dess gåtfulla skiftningar utan att vara direkt avbildande. 

”Det handlar om att avbilda ett inre landskap snarare än att avbilda naturen - som minnesbilder från momentet när man stannar upp i förundran. Det går inte riktigt att ta på eller exakt återge och bilderna är en strävan efter att återbilda den känslan.” - Stefan Kavsjö

- Stefan Kavsjö -

"DET HANDLAR OM ATT AVBILDA ETT INRE LANDSKAP SNARARE ÄN NATUREN - MINNESBILDER FRÅN MOMENT NÄR MAN STANNAR UPP I FÖRUNDRAN"

ABSTRAKTION I HARMONI

MÄKTIGA MOLN & VACKRA LJUSSKIFTNINGAR

Stefan strövar ofta i det kraftfulla naturlandskapet intill sitt hem på västkusten. Mäktiga moln och vackra ljusskiftningar letar sig undermedvetet in i ateljén och penseldragen. Han väljer inte motiven – de kommer till honom.

“Det har hänt att jag vandrat förbi en plats och plötsligt känt igen den från en av mina målningar.”

Han arbetar främst i olja och bemästrar en ovanlig äldre teknik som kallas skiktmåleri, där lager på lager av tunna oljelasyrer och färg skapar ett synbart djup och förföriska ljusskiftningar.

- Stefan Kavsjö -

”JAG MÅSTE FÅNGA KOMPOSITIONENS DRIV & RYTM REDAN I FÖRSTA SKISSEN. NÄR JAG STÄLLER MIG FRAMFÖR DUKEN VET JAG EXAKT VAD JAG SKA GÖRA. SEDAN KAN SLUTRESULTATET FORTFARANDE BLI NÅGOT ANNAT.”

LUGNANDE MOLN & HIMMELSKA FÖRÄNDRINGAR

UNDERMEDVETNA PROCESSER

“När målningen väl är klar glömmer jag nästan hur jag producerat den. Precis som landskapet utanför så är även det inre landskapet förbi. Stunden har passerat och har på något sätt blivit till en bild. Det finns ingen rationell förklaring. Även om jag utgår från en skiss eller ett minne står jag inte och tänker under tiden jag målar, utan måste följa flödet och den rätta känslan för att fånga stämningen i stunden."

- Stefan Kavsjö

STEFAN KAVSJÖS OLJEMÅLNINGAR

Stefan Kavsjös målningar byggs långsamt lager för lager i tunna oljeslasyrkikt. En ovanlig äldre teknik som heter skiktmåleri. Resultatet är ett synbart djup som suger in betraktaren i målningens förföriska ljusskiftningar.

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR? HÖR AV DIG!

KOMMANDE EVENTS & UTSTÄLLNINGAR MED GALLERI MELEFORS

EMILIA & LENA LINDERHOLM

4-18 MAJ 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

TILL UTSTÄLLNINGEN

SOMMARSALONGEN 2024

25 APRIL - 15 JUNI 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

HELSINGBORGS KONST- & ANTIKMÄSSA

25-28 JULI 2024

HELSINGBORGS ARENA, HELSINGBORG