LINKÖPING, DOSPACE 1 - 16 SEP 2023

LARS TUNEBO x ROBERT HILMERSSON - WORLD CITIZEN

Nu välkomnar vi dig till höstens första utställning där vi låter Popkonsten underhålla oss och föda reflektioner om vår tid och omvärld. I utställningen "World Citizen" tar Robert Hilmersson och Lars Tunebo med oss på en resa med humoristiska betraktelser om vår omvärld.

Utställningen visas på DoSpace Link till och med den 16 september. Öppet för besök vardagar kl 8-15 samt efter överenskommelse med oss.

Utställningen är även 3D-scannad. Klicka på knappen nedan för att utforska den hemifrån!

Välkommen!

SE UTSTÄLLNINGEN I 3D

TID

1-16 september

DoSpace är öppet för besök vardagar kl 08-15 eller efter överenskommelse med oss.

Självklart är det kostnadsfritt att besöka utställningen.

PLATS

DoSpace LINK
LINK Business Center, våning 7
Gamla Tanneforsvägen 92, Linköping

VERNISSAGE

Galleri Melefors presenterar:
"World Citizen"

Humoristiska samtidsskildringar av
Lars Tunebo & Robert Hilmersson

Fredag 1 september & Lördag 2 september. Därefter visas utställningen fram till den 16 september.

LARS TUNEBO X ROBERT HILMERSSON

WORLD CITIZEN

I samma anda som Basquiat, Warhol och Picasso rör sig konstnärerna Lars Tunebo och Robert Hilmersson med en nyfikenhet på samtiden och dess stora frågeställningar. I sina respektive konstnärskap kan man skönja en röd tråd där frågor ställs kring vilken roll vi människor spelar i världen gentemot våra medresenärer - de kära djuren, världsmedborgare i egen rätt.

Vi ser motiv som ofta återspeglar djur i annorlunda, mänskliga, miljöer: Djur i finkläder, en elefant mitt i New Yorks myllrande gatuliv, eller pingviner som utmanar varandra i en tennismatch iförda passande utstyrsel.

I typisk popkonstanda ifrågasätter de båda konstnärerna de moderna, teknologiska och kommersiella symboler som existerar i vår samtid och placerar dem på ett underfundigt vis intill djurrikets tidlösa varelser och det naturliga som funnits på moder jord sedan tidernas begynnelse. Detta skapar en kontrast och en kombination som är svår att glömma.

Något som går att se i de båda konstnärskapen är en vilja och en nyfikenhet att utforska tekniken och den moderna samtidens nyutvecklade verktyg. De svävar gärna iväg på spännande idéer men har samtidigt alltid fötterna stående på marken med en stadig grund i måleriets direkthet och mänskliga närhet.

Välkommen till en tankeväckande utställning som bjuder på både skratt och reflektioner!

Johan Melefors & kollegor

Lars Tunebo x Robert Hilmersson

Kom och mingla med två av våra nutida konstnärer som gästar öppningvernissagen!

LARS TUNEBO

Lars Tunebo, född 1962 i Lysekil, har gjort sig känd på världens konstscen med sin unika självlärda talang och sina färgsprakande verk. I ateljén i Göteborg utforskar han tekniker och material som sträcker sig från brons till glas, måleri, fotografi och mixed media. Med en imponerande närvaro i prestigefyllda privata samlingar och över 25 års betydelsefulla utställningar i Europa, Mellanöstern och USA har hans konstnärliga röst resonans över hela världen. Hans verk är en väv av skratt och reflektion där livfulla djur, ibland iklädda mänsklig utstyrsel, placeras i ljusstarka stadslandskap runtom i världen i både oväntade och underhållande scener.

ROBERT HILMERSSON

Robert Hilmersson (född 1973) är en av landets mest intressanta och internationellt uppmärksammade konstnärer inom pop- & street art. Ett återkommande tema i hans skapande är att placera kända platser, händelser och djur i oväntade situationer. De mänskliga attributen ställs intill djurrikets för att spegla vår nutid på ett tankeväckande och samtidigt humoristiskt vis. Den starka symboliken i bilderna lockar till eftertanke och bjuder in till reflektion över det berörda ämnet. Robert Hilmersson väjer inte för stora ämnen – politik, sociala problem och inte minst klimatet där hans karakteristiska pingviner skarpsynt skärskådar betraktaren. En av Robert Hilmerssons stora inspirationskällor är popkonstikonen Andy Warhol där influenserna syns i bruket av vardagsföremål för att spegla större ämnen.

EN SNABB GUIDE TILL LARS & ROBERTS SKAPANDE

Som världsmedborgare är konsten ett sätt att uttrycka sig och göra sig förstådd. Konsten är ett universellt språk som speglar oss och gör att vi får syn på nya delar av oss själva, nya infallsvinklar och ett nytt sätt att se på vår omvärld, vår planet och djuren. Det är därför vi är stolta att kunna presentera en utställning med Lars Tunebo och Robert Hilmersson, två av Sveriges mest aktuella och internationellt intressanta popkonstnärer idag.

Två konstnärer med olika uttryck med ändå liknande förhållningssätt. Här är sex saker att tänka på när du utforskar deras bildvärldar:

DJUREN SOM SPEGLAR VÅR TID

En röd tråd som uppstår när man betraktar konstnärernas alster är djur som placerats i annorlunda sammanhang. Vad sker när människan byter plats med djuren? Vad upplever vi som betraktare när vi ser våra djurvänner iförda kostym eller klackar? Och vad säger det om vår värld? I verken möter vi våra kära djurvänner (världsmedborgare i egen rätt) med kärlek och humor. Och tittar vi ännu närmre upptäcker vi snart en kommentar på samtidens behandling av den naturliga världen. Eller handlar det om en skarpt synad urban kultur? Städerna i Lars Tunebos konstverk fylls med färgstarka djur från savannen - i Hilmerssons färgstarka motiv återfinns pingvinen och dess oskyldiga utstrålning. Vi får ta del av en tillika humoristisk som allvarlig skildring av djuren, människan och vår gemensamma plats på planeten. Som om djuren i bilderna frågar “vilka är vi under kostymen?”. Kanske är vi mer lika än vi tror?

GÖTEBORGSHUMOR

New York och andra klassiska hamnstäder har alltjämt fyllts med influenser från världen utifrån. De blir ofta kulturellt rika platser dit konstnärer sökt sig för att hämta inspiration och där olika kulturyttringar möts för att skapa helt nya typer av konst. Både Robert Hilmersson och Lars Tunebo är baserade och verksamma i Göteborgsområdet och deras konst är idag närvarande i stora delar av världen. Kanske är det heller ingen slump att man tycks skönja en viss göteborgsk humor i sättet som de två konstnärerna sätter titlar och hur de väljer att förmedla sina budskap - hela tiden med glimten i ögat. Först får de oss att skratta - sedan får de oss att tänka.

TEKNIKENS MÖJLIGHETER

Som konstnärer räds de inte att ta sig an den nya tidens konstnärliga tekniker och verktyg. De till synes fotografiska verk som Lars Tunebo visar upp under utställningen är framställda med hjälp av den senaste AI-tekniken (”Artificiell Intelligens”). Konstnärens verktygslåda må förändras i takt med tiden men processen kräver som alltid en strålande idé som är skickligt utförd med rätt känsla och hantverksmässig precision. Verken avbildar skarpa motiv med läcker ljussättning föreställande djur i kostym, motorcykelutrustning och andra mänskliga attribut som vi inte är vana att se. Detta får oss att relatera till dem som vore de bekanta. En märklig, humoristisk och spännande verklighet som kittlar vår fantasi och skapar nya frågor. Vad gör kostymerna med oss och vilka är vi utan dem?

MUSIKENS INFLUENSER

Den musik vi lyssnar på i ungdomen följer oss ofta genom livet och skänker både referenser och influenser. Uppväxta i takt med att rocken skördade stora framgångar har den följt med genom Tunebos och Hilmerssons liv. I kollektionen finns flera verk där titlar från inflytelserika musikaliska verk och de nutida motiven kombineras med stor lekfullhet och humor. Med rockmusikens hjälp ser vi verkens symbolik med nya ögon, rentav med öronen - ytterligare ett sinne.

STÅ PÅ GIGANTERNAS AXLAR

I samma anda som Basquiat, Warhol och Picasso rör sig konstnärerna Lars Tunebo och Robert Hilmersson med en nyfikenhet på samtiden och dess stora frågeställningar. Med ogenerade blinkningar till de tidigare giganters axlar de står på skapas nya tappningar och tolkningar i popkonstens anda.

Med referenser vi känner igen, men i nya miljöer byts perspektiven och frågor aktualliseras. Genom kollektionerna lyfter Hilmersson och Tunebo på hatten åt ex konstens Francis Bacon, Basquiat, Botero och Warhol samt musikens klassiska rockidoler. Kan du hitta alla referenser?

LÅNG INTERNATIONELL NÄRVARO

Att vara världsmedborgare är idag lättare än någonsin, inte bara genom flygresor utan även genom sociala medier och internetfenomen. För konstnärer innebär detta en möjlighet att nå ut i världen, en chans som Tunebo och Hilmersson tar. Deras konst har visats och sålts till samlare långt utanför landets gränser.

Lars Tunebo och Robert Hilmersson är två internationellt närvarande konstnärer med världen som arbetsfält och en diger meritlista bakom sig. De båda har verk representerade på internationella auktioner och i privata samlingar av dignitet. Elton John själv har beställt ett porträtt signerat Robert Hilmersson och Lars Tunebo har ställt ut i bland annat Dubai, Monaco, Helsingfors, Los Angeles och Marbella.

GÅ MED I MELEFORS KUNDKLUBB

Du får tre till fyra nyhetsbrev i månaden med:
• Exklusiva erbjudanden
• Förtur till nyheter i katalogen
• Inbjudningar till vernissager, mässor & förhandsvisningar

Välkommen till Melefors kundklubb!

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR? HÖR AV DIG!

KOMMANDE EVENTS & UTSTÄLLNINGAR MED GALLERI MELEFORS

EMILIA & LENA LINDERHOLM

4-18 MAJ 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

TILL UTSTÄLLNINGEN

SOMMARSALONGEN 2024

25 APRIL - 15 JUNI 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

HELSINGBORGS KONST- & ANTIKMÄSSA

25-28 JULI 2024

HELSINGBORGS ARENA, HELSINGBORG