DEN TROLSKA JULSALONGEN

24 NOV - 7 JAN

John Bauer • Helle Bang • Utvalda guldkorn

LINKÖPING, GALLERIET 24 NOV - 7 JAN

DEN TROLSKA JULSALONGEN

Vernissagehelgen för Johan Bauer Collection av Helle Bang svepte in galleriet i en trolsk stämning med hjälp av The Bauer Quartets harmoniska musicerande. En öppningshelg som även markerade starten på Galleri Melefors traditionella julsalong. Med John Bauer och en trolsk stämning som ledord går vi in i en decembermånad späckad med spännande konstverk och nyheter. 

Vi har glädjen att presentera en samling verk av berömda klassiska och moderna konstnärer till förmedling där säljaren önskar att vi inte ska publicera verken online. Samlingen som omfattar eftertraktade verk av GAN, Inge Schiöler, Bruno Liljefors, Anders Zorn med flera bjuder in till ett extra spännande besök i galleriet!

Den traditionella Julsalongen pågår i galleriet och på melefors.com fram till den 7 januari 2024. Många passar också på att köpa konstverk som fina gåvor till nära och kära. Tänk på att lägga beställningen med framförhållning, framför allt om det ett verk som ska ramas, för att säkerställa leverans i god tid innan jul!

Välkommen in i värmen!

SE & BOKA DITT VERK

Galleri Melefors tillsammans med konstnären Helle Bang donerar 1000 kr per såld skulptur ur Bauer Collection Edition 36 till förmån för Lisa Bauer & The Bauer Quartet och deras arbete med att tonsätta John Bauers konstverk i musik och sång. Boka ditt verk nu!

ÖPPETTIDER

Vernissagehelg fre 24 nov - sön 26 nov.

Den trolska Julsalongen pågår därefter i galleriet fram till den 7 jan enligt ordinarie öppettider.

PLATS

Galleri Melefors
Platensgatan 7, Linköping

The Bauer Quartet

Sagolik livemusik i galleriet
Fredag 24/11 kl 17:00 & 19:00
Lördag 25/11 kl 13:00

LYSSNA PÅ DEM HÄR

JOHN BAUER • HELLE BANG

EN VÄRLD AV MAGI & MYSTIK

Den folkkäre John Bauer blev endast 36 år gammal men lyckades trots detta forma urbilden av de svenska folksagorna. Nu lanserar vi John Bauer Edition 36, en exklusiv edition av 11 st gestalter skapade som en hommage till den svenska konstnären och illustratören. Den danska konstnären Helle Bang har med egna händer varsamt formgivit dessa trolska gestalter med vördnad och inspiration av de sagor som John Bauer gjort så berömda.

Helle Bang har haft separat- och samlingsutställningar över hela Norden och även fått se sina statyer och målningar pryda mängder av offentliga platser och privata samlingar. Sedan tidig barndom har hon inspirerats och fascinerats av naturens mysterium och skönhet, en gemensam nämnare med John Bauer under skapandet av hyllningskollektionen.

Det är ett sant privilegium att presentera delar ur hans livsgärning i denna exklusiva edition med 11 st bronsskulpturer i edition 36, för att hedra John Bauers 36 år på jorden. Här får du se hans förtrollade värld av mystiska varelser resa sig ur sagoböckernas illustrationer och ta form i magiska bronsskulpturer.

I ett galleri genomsyrat av trolsk stämning med liveuppträdande av The Bauer Quartet bjuder vi er att uppleva konsten med flera sinnen. Öppningshelgen 24-26 november och den sensationella Bauer-utställningen markerar början på julsalongen och slutet av Galleri Melefors 10-årsjubileeum.

Varmt välkomna!

EFTERSÖKTA KLASSISKA & MODERNA VERK

Till julsalongen har vi förmånen att få förmedla en samling exklusiva verk av mästare som Anders Zorn, Inge Schiöler, GAN, Lars Lerin, Lennart Jirlow med flera. Besök galleriet eller kontakta oss för information

JOHN BAUER COLLECTION av HELLE BANG

EXKLUSIV EDITION I LIMITERAD UPPLAGA 36

Nu lanseras John Bauer Collection i bordsstorlek, en exklusiv edition av 11 st bronsskulpturer skapade som en hommage till den svenska konstnären och illustratören John Bauer. Den danska konstnären Helle Bang har inspirerats av de sagor som John Bauer gjort så berömda och med egna händer varsamt formgivit dessa smakfulla figurer. Bauer själv blev tragiskt nog bara 36 år gammal men lyckades trots den korta tiden på jorden forma bilden av hur vi ser på de klassiska sagorna. En bildvärld som lever vidare över hundra år senare och är mer eftertraktade än någonsin. Det är ett sant privilegium att presentera delar ur hans magiska livsgärning i denna edition med 11 st bronsskulpturer i limiterad upplaga 36. Träd in bland tomtar och troll i den djupa, mosstungt sagolika trollskogen och utforska de vackra verken.

Galleri Melefors tillsammans med konstnären Helle Bang donerar 1000 kr per såld skulptur ur Bauer Collection Edition 36 till förmån för Lisa Bauer & The Bauer Quartet och deras arbete med att tonsätta John Bauers konstverk i musik och sång. Vid samtliga sålda verk i editionen om 11 st olika verk uppgår stipendiet till totalt 396 000 kr.

LISA BAUER & THE BAUER QUARTET

John Bauer har genom sina illustrationer gett oss möjlighet att kliva in i en värld fylld av mystik och skönhet. Den danska konstnären Helle Bang har fascinerats av hans bilder och skapat en hommage i brons. The Bauer Quartets musik fullbordar upplevelsen - för alla dina sinnen!

Lisa Bauer berättar:
”John Bauer är min mormors farbror. Jag är uppväxt med hans konst som täckt väggar från golv till tak hos min mormor. John Bauers har alltid fascinerat och inspirerat mig med kreativiteten att skapa allt från små detaljerade tavlor till libretton och scenkonst. Jag är glad och stolt över att genom min sång och vår musik i kvartetten sätta liv i hans verk igen och skapa en upplevelse som når alla sinnen.”

JOHN BAUER

John Bauer (1882-1918) var en svensk konstnär, målare och illustratör som är mest känd för sina sagolika illustrationer till bland annat "Bland tomtar och troll". Han blev endast 36 år gammal men har trots detta format urbilden av de svenska folksagorna.

Den danska konstnären Helle Bang har fascinerats av hans bilder och skapat en hommage i form av en unik samling bronsskulpturer. Kom och stifta bekantskap med Helle Bangs skapande och John Bauers värld under Galleri Melefors traditionsenliga Julsalong.

Under julsalongen har vi glädjen att presentera hela John Bauers eftertraktade litografisamling "Troll". Ta del av de klassiska verken här under!

LÄS MER OM JOHN BAUER

SAGORNA BAKOM SKULPTURERNA

POJKEN OCH TROLLEN ELLER ÄVENTYRET

"Titta på dem, sade Trollmor. Titta på mina söner! Vackrare troll finns inte på denna sidan månen!"

Den vackra prinsessan sitter på en sten djupt inne i den mörka storskogen. Hon är omgiven av troll från de grå bergen som tagit henne till fånga. Trollmor är helt förtjust i att den vackra prinsessan ska gifta sig med en av hennes tre trollsöner. De försöker imponera på prinsessan med fina gåvor av silver, guld och ädelstenar. Men prinsessan är förtvivlad och vägrar leva resten av sitt liv instängd under marken. Under tiden är en ung man ute på jakt efter äventyr på sin väg genom skogen. Han har följt efter trollsönerna och lyckas rädda prinsessan från trollen med hjälp av en magisk formel han snappat upp på sin resa genom storskogen. En trollformel som endast en ung pojke som inte är rädd för troll eller mörker kan använda.

TROLLMOR VID BORDET MED PRINSESSAN

”Varför kommer du inte med till mitt rum? Luften där är helt fantastisk! Fönstren har inte öppnats på tusen år. Där är fullt av silver, guld och ädelstenar som skiner och glittrar starkare än någon stjärna!”

Ur Walter Stenströms saga "Pojken och trollen eller Äventyret" illustrerad av John Bauer 1915 har Helle Bang fångat den ikoniska scenen. Gamla Trollmor försöker övertyga prinsessan om allt härligt med att vara ett troll så att prinsessan ska vilja gifta sig med en av hennes söner.

PRINSESSAN TUVSTARR VID SKOGSTJÄRNEN

Prinsessan Tuvstarr sitter förtvivlad vid kanten av den mörka skogstjärnen. Älvorna har tagit hennes krona, skogsrået hennes klänning och till slut har hon tappat sitt halsband i vattnet. Vid skogstjärnens kant blev hon kvar än in i våra dagar. Du kan skymta hennes ande i blomman som fått hennes namn - Tuvstarr.


John Bauers ikoniska bilder på prinsessan Tuvstarr publicerades i ”Sagan om älgtjuren Skutt och den lilla prinsessan Tuvstarr” av Helge Kjelli i "Bland tomtar och troll" år 1913.

POJKEN SOM ALDRIG VAR RÄDD

"Här ska du få en bit av en trollört, som ingen mer än jag kan leta rätt på"

Sagan handlar om en pojke som ger sig ut i Hultaskogens djup för att leta rätt på torpets enda mjölkko som trollen tagit. Då pojken inte kan bli rädd är han godhjärtad och snäll mot alla världens väsen och ting. Varför skulle någon av dem då vilja pojken ont? Snart träffar pojken på Hultaskogens grönhåriga häxa, skogsrået, som fastnar dinglandes i sitt långa hår i en stor gran. Pojken hjälper henne ner och får som tack en bit trollört med vars hjälp pojken kan förstå och tala med skogens väsen. Snart har han med hjälp av sin vänlighet, och trollörten, vunnit över den fruktade bälghunden och skogens konung Nalle Björn till sin sida. Med deras hjälp lyckas pojken befria familjens mjölkko Blomsterfina från trollens hemska håla."Pojken som aldrig var rädd" skrevs av Alfred Smedberg och publicerades med illustrationer av John Bauer år 1912 i magasinet "Bland tomtar och troll".

ÄLGEN SKUTT OCH DEN LILLA PRINSESSAN TUVSTARR

"Håll hårt i mina horn med båda händerna så får de ingen makt över dig."

I denna saga ger sig den lilla prinsessan Tuvstarr ut på äventyr från det trygga men ack så tråkiga hovet på slottet. Hon vill vara fri att utforska och uppleva omvärlden. Till sin hjälp har hon älgen Skutt. Vis och erfaren försöker han varna prinsessan Tuvstarr att världen är stor, kall och ogästvänlig, att den djupa skogen är full av ondskefulla faror. Men trots Skutts råd tar de svekfulla älvorna Tuvstarrs krona och skogsrået hennes klänning. Till sist tappar hon sitt halsband med ett guldhjärta i den djupa mörka skogstjärnen och blir för evigt kvar vid dess strand. Älgen bönar och ber att Tuvstarr ska följa med honom hem, men hon sitter kvar där vid vattnet och söker sitt förlorade hjärta, evigt blickande ner i tjärnen.Bilderna av John Bauer publicerades med ”Sagan om älgtjuren Skutt och den lilla prinsessan Tuvstarr” av Helge Kjelli i "Bland tomtar och troll" år 1907.

GULDNYCKLARNA

"Lena och riddaren dansar i drömmarnas land"

Den gamle kungen har dött och tiderna har förändrats nu när drottningen regerar ensam över kungadömmet. Herdinnan Lena vaktar drottningens får och har en änglalik sångröst. Hon får en guldnyckel av tre feer, en nyckel till drömmarnas paradis. Där träffar hon en stilig riddare hon dansar med varje natt. En riddare som finns på riktigt och uppvaktar drottningen. Lena förstår att det är samma man och försöker fånga hans uppmärksamhet. Men drottningen är grym och utsätter Lena för många plågor. Till slut ingriper de tre feerna och trollar bort den grymme drottningen så att Lena och riddaren får varandra och skapar sitt eget paradis med blommor och fåglar.

"Guldnycklarna" skrevs av W.E Björk och publicerades i "Bland tomtar och troll" med illustratoner av John Bauer år 1915.

GÅ MED I MELEFORS KUNDKLUBB

Du får tre till fyra nyhetsbrev i månaden med:
• Exklusiva erbjudanden
• Förtur till nyheter i katalogen
• Inbjudningar till vernissager, mässor & förhandsvisningar

Välkommen till Melefors kundklubb!

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR? HÖR AV DIG!

KOMMANDE EVENTS & UTSTÄLLNINGAR MED GALLERI MELEFORS

EMILIA & LENA LINDERHOLM

4-18 MAJ 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

TILL UTSTÄLLNINGEN

SOMMARSALONGEN 2024

25 APRIL - 15 JUNI 2024

GALLERI MELEFORS, LINKÖPING

HELSINGBORGS KONST- & ANTIKMÄSSA

25-28 JULI 2024

HELSINGBORGS ARENA, HELSINGBORG