Magiskt Glas, Micke Johansson

Magiskt Glas, Micke Johansson

Magiskt Glas, Micke Johansson

 Glasblåsarmästare Micke Johansson (f.1972) driver sedan 2011 sin egen glashytta hemma på gården utanför Örsjö, mitt i det Småländska glasriket. Johansson växte upp i Flerohopp vilket är ett gammalt brukssamhälle strax utanför Nybro i Småland. Han började som 16-åring på Glasskolan i Orrefors och snart fick han anställning på Orrefors Glasbruk. Micke Johansson blev mästare vid 24 års ålder.

Efter tiden i Orrefors drev Micke glashyttan i Pukeberg några år och byggde sedan upp sin egen hytta. Där arbetar han främst i teknikerna ariel och graal, testar möjligheter och utmanar teknikerna.

 

 

Arieltekniken, som betyder ”ande av luft”, togs fram av Gustav Bergkvist 1936. Graaltekniken togs fram av Knut Bergkvist i Orrefors redan 1916. ”- Den finaste glasblåsartekniken är ariel.” Micke Johansson har utvecklat och finslipat tekniken och är nu den enda mästaren i världen som blåser i tekniken dubbelariel. Micke Johansson är både glasblåsare och formgivare, vilket är en relativt ovanlig kombination enligt svensk tradition.

 

 

Efter ett stipendium till Pilchuck Glass School i USA och praktik hos den kände mästaren Silvano Signoretto i Murano, Italein, fick Micke inspiration till att utveckla sin egen formgivning. I 30 år har Micke Johansson arbetat med glas, utforskat det och utvecklat hantverket. Han har bl.a. fått Barometern-OT:s kulturpris Gula Fjädern för sin förmåga att bevara och samtidigt utmana äldre hantverkstekniker.

 

 

Han vill visa att Glasriket lever. Under våren stundar kurser i Graal och ariel-teknik hos Pilchuck Glass School, Seattle, USA.

  

RELATED ARTICLES

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade med symbolen *

Kommentarer granskas innan de publiceras