Louise Hävres fantastiska konstvärld.

Louise Hävres fantastiska konstvärld.

Louise Hävres fantastiska konstvärld.

Född 1962 i Risinge i norra Östergötland, uppvuxen utanför Falkenberg.
När min bror dog för tio år sedan lämnade han en pensel och gåvan att måla till mig. Han var inte någon känd konstnär men hade talang. Jag började måla mig ur sorgen och jag kände tydligt att jag ville, och förhoppningsvis kunnat, dela med mig till människor som har det svårt.

Jag målar mestadels i olja och akryl i min ateljé på norra Öland. Jag jobbar mycket med känslan och låter bilden växa fram genom att måla lager på lager och tar tillvara bilden som tonar fram i målningen. Syftet med min konst är att nå ut och förmedla framför allt harmoni och glädje. Min förhoppning är att betraktaren ska kunna göra en resa in i bilden och kunna se genom sin egen fantasi vad som händer i bilden. Jag önskar också att betraktaren ska uppleva en spänning så som en hemlighet i verkligheten.

Från de som betraktat mina målningar har det uttryckts som att de förflyttar sig mellan kvantfysikens lilla värld och det stora universum. 

Louise Hävre Konst Modern konst Linköping


Jag fokuserar på delar som lyfter fram budskapet och tonar ner det andra. Min konst är mer abstrakt expressionistisk, mer föreställande än vad abstrakt konst brukar vara. Det är svårt att hitta konstnärer som målar i denna genre. Idag har jag även lagt till att måla på blad från bananträd som tibetanska munkar har trampat på under tre år för att få ett papyrusblad. Det blir mycket liv i dessa målningar då strukturen är lite ojämn.

Text och bild, Louise Hävre. Se Louises hemsida här

 

 

 

Konstkritik

Konstkritik av Hans Janstad

"Ljusbärerskan
”Varde ljus”, det var så allt började enligt bibeln. Och utan mörker finns inget ljus. ”Från
mörkret stiga vi mot ljuset. . .” heter det t ex i lnternationalen. Ljuset är en förutsättning för liv.
Och ljuset är naturligtvis också en förutsättning för konsten. Man talar om ljuset på Skagen,
för P S Kröyer och hans samtida som Oscar Björk, svensken. Man talar om ljuset på Österlen
och på Öland. Ständigt detta ljus.

Louise Hävre, född i Östergötland men som målande i sin ateljé på norra Öland, känner väl till ljusets stora betydelse och uttrycker det själv så här:

”En stor del av inspirationen kommer av ljusets skiftningar av form och färg, kontrast och färgens inverkan”.
Men det finns inte bara ett yttre, påtagligt ljus. Utan också ett inre ljus. Och det är detta som Louise Hävre fascineras av. Det är ett mycket vitt, intensivt ljus. Nästan bländande - som en uppenbarelse. Som när de tre vise männen såg den stora stjärnan över Betlehem. Och så läser man i hennes CV att hon målar i olja, akryl och encaustisk. Encaustisk är det uråldriga egyptiska sättet att måla med hjälp av vax, framförallt hittar man detta målningssätt i tidiga porträtt. Och eftersom det rör sig om Egypten associerar man omedelbart till Echnaton, han som dyrkade solen, ljusets främsta drabant. Och i samband med vax, vem minns inte lkaros
vars vaxade vingar smältes ner av solen.

Så det bländande ljuset är inte bara en tillgång utan också ett hot mot innovationen och själva konsten. Det krävs känslighet, inlevelse och förståelse för att tygla detta underbara medium. Louise Hävre har i sin personlighet en grundering av eftertänksamhet och medmänsklighet som ger ett extra djup åt hennes konst. Hon säger att när hon fick gåvan att måla så ”ville hon dela med sig till människor som har det svårt”.

Hon säger dessutom:
”Jag har tidigt i livet upptäckt en koppling och dragning till den självvalda ensamheten och jag fascineras av att analysera alla livets sidor och beståndsdelar. . .” Hon söker sanning och visdom, hon har en inneboende filosofisk och kontemplativ sida. Detta är viktiga basfärger att ha på ”livets palett” och när man tittar på målningar som ”The Life Way” och ”Compromise” så förstår man hennes önskan att nå ut till betraktarna och förmedla ”harmoni och glädje”.

Collagetekniken är likaledes en viktig del av hennes konstnärskap. Och just i collaget finns en övergripande möjlighet att sammanlänka olika synsätt, övergångar och broar. Sådant som vi behöver i det vardagliga livet, människor emellan, länder emellan, ~fe'rvå:1t allas bästa. Så säg inte att konsten är oviktig, att den inte spelar någon roll. Konsten är nödvändig och Louise Hävre har nationellt och internationellt med eftertryck bevisat att hon försvarar den tesen."

Hans Janstad
Member of the International Association of Art Critics (AICA)
 
 
-
 
 

Konstkritik av Melissa Colangelo

"SO SPECIAL AND ORIGINAL

We saw some of your wonderful, creative and unique paintings on your personal website, really special artworks and real pieces of art! We appreciate your creative sense of art. Your tecnique is amazing and your style is only one! We appreciate in particular Many lives many masters because of its lightness and because of your ability to mix colours and shades. So many compliments for all of them."

Melissa Colangelo
Art event coordinator – ArtExpo2016 Milano

RELATED ARTICLES

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade med symbolen *

Kommentarer granskas innan de publiceras